„Umetnost kao zanat“ na Nedelji dizajna u Novom Sadu

U okviru Nedelje dizajna u novosadskom „Spensu“ 6. oktobra u 19 časova biće predstavljeno novo izdanje FMK knjige „Umetnost kao zanat“ Bruna Munarija.

Bruno Munari Umetnost kao zanat

Jedan od najinspirativnijih italijanskih umetnika i dizajnera dvadesetog veka svoje razmišljanje otpočinje pitanjima: Šta rade dizajneri? Koja je funkcija dizajna? Kakvu ulogu dizajn ima u našoj svakodnevici?

Munari zagovara dizajn koji je funkcionalan, lep i pristupačan, ali koji, pre svega, odgovara nameni samog predmeta. Upućuje nas da inspiraciju potražimo u logici dizajna u prirodi, upoznaje nas sa načelima oblika kruga, kvadrata, trougla, načinom na koji opažamo boje. Podsećajući nas da je svaki predmet koji vidimo u modernoj svakodnevici nužno neko dizajnirao, Munari nas podstiče da svet posmatramo aktivno kako bismo ponovo uspostavili vezu između umetnosti i publike, između čoveka i umetnosti kao žive stvari.

O knjizi „Umetnost kao zanat“ će govoriti profesor Borut Vild i Srđa Dragović, a razgovor će moderirati izvršna urednica FMK knjige Maša Tomanović.

Design Week NS se održava od 30. septembra do 7. oktobra 2022. u okviru konferencije PDP Creative Media.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.