(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva

By 26.03.2018Vesti

(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva

Šesta Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – “Zakletva”, održaće se od 28. do 31. marta 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda, na Fakultetu za medije i komunikacije i brojnim beogradskim galerijama.

6. Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik

– Zakletva? Pa šta će vam to?
– Znaš, ono… vojnici, zakletva… u šta se zaklinjemo kao struka… za šta smo spremni da “poginemo”, to…
– Pa boga mu, jel’ se nismo dovoljno kleli? Na levo i na desno, zemlji i nebu, ovome i onome… verovali da će, sad će, samo što nije… pa nekako nije ispalo…
– Ali mislim na nešto drugo… kao pristupanje cehu… zajednici… svojima
– Ma daaaj… uostalom, ko smo pa mi da se zaklinjemo? Na papiru kreativci, pred gazdom miševi, u timu psihijatri-amateri, ujutro nesigurni početnici, uveče frustrirane sveznalice, noću usamljeni emotivci… ajde, koji je to ceh?
– ?
– Reci, reci… sad se zakuni…
– Paaa… ne znam baš… ali kunem se da je na put bolje krenuti sa pitanjem, nego sa odgovorom.
‘Ajmo. Vojnik 6. Zakletva.

(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik Isidora Nikolić Borut Vild

Konceptualnu eksplikaciju šestog izdanja “Vojnika” dao je jedan od osnivača manifestacije, beogradski grafički dizajner i profesor na Departmanu za digitalne umetnosti FMK Borut Vild.

Autor vizuelnog identiteta ovogodišnje konferencije je Srđa Dragović, dok je autor tipografskog rešenja demonstrator na Departmanu za digitalne umetnosti FMK Miloš Nikolić.

Tradicionalna martovska međunarodna konferencija o grafičkom dizajnu i vizuelnoj kulturi održava se šesti put u Beogradu, a novo izdanje nosi naziv “Zakletva”. Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara. U okviru konferencije biće organizovano dvanaest predavanja, sedam studentskih radionica i četiri izložbe.

Konferencija počinje javnim kvizom i dodelom diploma u sredu, 28. marta u 18 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6). U okviru konferencije, 29. 30. i 31. marta, u Dvorani kulturnog Centra Beograda govoriće teoretičari, arhitekti, umetnici i dizajneri: Dejan Kršić, Philippe Apeloig, Ivan Dorotić, Valentina Abenavoli, Željko Lončar i Milica Pantelić, Niko Mihaljević, Studio Peter Gregson, Idis Turato, Damir Gamulin, Katarina Popović, Saša Tkačenko, Borut Vild. U četvrtak 29. marta svoj rad predstaviće jedan od najpoznatijih savremenih francuskih dizajnera Filip Apeloa (Phillpe Apeloig) čiji su nedavni naručioci radova modne kuće Hermès, Issey Miyake, kao i novo otvoreni muzeji Iv Sen Lorana u Marakešu i Luvr u Abu Dabiju.

Popodnevni program konferencije čine studentske radionice koje se održavaju od 29. do 31. marta na Fakultetu za medije i komunikacije (Karađorđeva 65). Sedam različitih radionica pod vođstvom mentora, predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje. Kroz susret profesionalaca i studenata razmenjuju se znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja iz oblasti grafičkog dizajna.

Mentori radionica: 1 — Slavimir Stojanović, 2 — Sanja Stojkov, 3 — Mane Radmanović, 4 —Bratislav Milenković, 5 — Niko Mihaljević, 6 — Miloš Desko Ćosović i 7 — Damir Bralić i Lana Grahek uz asistenciju Marina Nižića.

Detaljan program i satnicu konferencije možete pogledati na sajtu “Vojnika.
Prijavu za učešće na konferenciji možete preuzeti na ovom linku.
Ulaz na sve izložbe i otvaranje konferencije je slobodan.

Organizator konferencije je NVO Blokovi, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB), Fakultetom za medije i komunikacije (FMK), galerijom Pro3or, Uličnom galerijom, Centrom za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA Fakulteta likovnih umetnosti, Kulturnim centrom GRAD, Novom Iskrom, štamparijama Publikum i Printshop, radionicom Proto i web portalom Designed.rs.