Žak Rivet: Tekstovi i razgovori

By 20.11.2018Vesti

Žak Rivet: Tekstovi i razgovori

U okviru 24. Festivala autorskog filma u Beogradu organizovana je retrospektiva velikog francuskog reditelja Žaka Riveta, kao i predstavljanje knjige “Žak Rivet: Tekstovi i razgovori” u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije.

Žak Rivet: Tekstovi i razgovori

Knjiga “Žak Rivet: Tekstovi i razgovori” biće predstavljena u nedelju 25. novembra u 19 časova u Velikoj dvorani Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1).

U razgovoru učestvuju Veronik Manijes-Rivet, scenaristkinja i supruga Žaka Riveta; i Vladimir Perišić, filmski režiser i priređivač knjige.

Knjigom “Žak Rivet: Tekstovi i razgovori” Fakultet za medije i komunikacije pokreće novu ediciju posvećenu politici autora i pitanjima filmske moderne. Ediciju otvara knjiga posvećena reditelju koji je, sa Žan-­Lik Godarom, u najvećoj meri utemeljio kinematografsku modernost. Zbirka obuhvata najvažnije Rivetove kritičke tekstove iz prve polovine njegovog stvaralaštva, kao i razgovore s njim, kao već proslavljenim rediteljem Novog talasa, koji nam pružaju uvid u to kako Rivet misli i živi film. Ono što karakteriše Rivetovo delo jesu radikalnost, sklonost ka eksperimentu, intenzivan odnos s istorijom filma, umetnošću i dinamikom realnog sveta, pitanje modernosti. Rivetov izraz ima jak autorski pečat,on je drugačiji i dosledan, on je improvizacija i istina koja se iz stvarnosti probija na filmsko platno.

Nakon predstavljanja knjige, u 20 časova u Velikoj dvorani Jugoslovenske Kinoteke retrospektivu Žaka Riveta na Festivalu autorskog filma otvara film “Kaluđerica”.