Master klas na FMK: Žan-Pjer Rem

By 05.11.2019Vesti

Master klas na FMK: Žan-Pjer Rem

U okviru filmskog festivala Slobodna zona na FMK gostuje Žan-Pjer Rem, filmski kritičar i teoretičar, koji će održati master klas posvećen novim tendencijama u savremenom filmu.

Jean-Pierre Rehm FMK Slobodna zona master klas

Žan-Pjer Rem (Jean-Pierre Rehm) studirao je savremenu književnost i filozofiju na École Normale Supérieure u Parizu. Predavao je istoriju i teoriju umetnosti i filma u različitim umetničkim školama, a radio je i za Ministarstvo kulture Republike Francuske. Bio je kurator izložbi u Muzeju moderne umetnosti u Kairu, Yokohama art centru u Japanu, Witte de With u Roterdamu, La Caixa fondaciji u Barseloni. Redovno piše za različite časopise i kataloge, kao i monografije o rediteljima i umetnicima kao što su Roee Rosen, Tsaï Ming-liang, Mark Lewis, William Eggleston, Jimmie Durham, Peter Friedl, Jacques Rozier, Isidore Isou… Značajne su i njegove recenzije i tekstovi za časopise Cahiers du Cinéma, Cinéma and Trafic. Žan-Pjer Rem je direktor Internacionalnog filmskog festivala u Marseju (FIDMarseille) od 2001 godine.

Master klas će se održati u petak 8. novembra u 15 časova u Sali 10 na petom spratu Fakulteta za medije i komunikacije (Karađorđeva 65.) Predavanje je na engleskom jeziku i otvoreno je za sve koji se prijave putem online formulara. Razgovor će voditi Jelena Maksimović, docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti FMK i regionalna koselektorka festivala Slobodna zona.